WANNEER HYGIËNE HET ALLERBELANGRIJKST IS

Het nieuwe coronavirus, ook wel bekend als SARS-CoV-2, verspreidt zich wereldwijd. De belangrijkste overdracht van mens op mens blijkt een druppelinfectie te zijn. Met eenvoudige hygiënemaatregelen kan elk individu zichzelf en anderen helpen beschermen tegen de levensbedreigende longziekte en de snelle verspreiding ervan tegengaan. Deze special is gewijd aan de meest effectieve beschermingsmethoden tegen infectie.

45123_SC_2_5_sink_app_6_CI15_300 dpi (jpg)

Hygiënisch reinigen met stoom: tot 99,999% van de omhulde virussen worden verwijderd

Kärcher heeft de effectiviteit van zijn stoomreinigers voor de bestrijding van virussen laten testen in een onafhankelijk laboratorium. Het resultaat: als ze correct worden gebruikt, verwijderen deze machines tot 99,999% van de omhulde virussen*, zoals het coronavirus of de griep, en 99,99% van alle veel voorkomende huishoudelijke bacteriën ** van harde oppervlakken. Aangezien desinfectiemiddelen op dit moment in de eerste plaats moeten worden voorbehouden voor de ambulante en intramurale zorg, kunnen de stoomreinigers een waardevolle bijdrage leveren aan de algemene hygiëne – zowel in privé-huishoudens als voor commercieel en industrieel gebruik.

 *Testen hebben aangetoond dat met een diepe plaatsreiniging van 30 seconden aan een maximal stoomniveau, en met direct contact op het te reinigen oppervlak, met de Kärcher stoomreiniger 99,999% van de omhulde virussen zoals het coronavirus of de griep (met uitzondering van het Hepatitis-B-virus) kunnen worden verwijderd van gebruikelijke, gladde, huishoudelijke, harde oppervlakken (test-kiem: Modified-Vaccinia-Ankara-Virus).

 **Bij een grondige reiniging met de Kärcher stoomreinigers zullen 99,99% van alle veel voorkomende huishoudelijke bacteriën gedood worden van gebruikelijke, gladde, huishoudelijke, harde oppervlakken, op voorwaarde dat de reinigingssnelheid 30 cm/s is aan een maximaal stoomniveau (test-kiem: Enterococcus hirae), en met direct contact op het te reinigen oppervlak, 99,999% met de professionele stoomreinigers SG(V) volgens de norm EN 16615:2015-06, PVC-vloer, test-kiem: Enterococcus hirae ATCC 10541.



De labo-testen

Omhulde virussen zoals het coronavirus SARS-CoV-2 kunnen worden geneutraliseerd door hoge temperaturen. Aangezien virussen geen ziektekiemen of levende organismen zijn, spreken experts ook over de inactivatie van het virus. In het laboratorium werd een gecertificeerd testvirus (Modified-Vaccinia-Ankara-Virus), dat representatief is voor omhulde virussen, verspreid over een hard oppervlak. Vervolgens werd dit oppervlak gereinigd met de handsproeier van een stoomreiniger en het geschikte microvezel doekje. Hierdoor werd aangetoond dat een aanzienlijke vermindering van de virussen tot 99,999% kon worden behaald aan een maximale stoomdruk en met een reinigingsduur van 30 seconden op één plaats.

De geteste Kärcher stoomreinigers zijn zowel de toestellen voor huishoudelijk gebruik als de machines voor professioneel gebruik. Of de stoom nu wordt geproduceerd in een boiler of in een waterverwarmer heeft geen invloed op het resultaat bij de bestrijding van het virus; beide techonologieën behaalden een vergelijkbaar resultaat in het laboratorium.

Belangrijk voor de toepassing

De stoom ontstaat bij ongeveer 100 °C en wordt met toenemende afstand afgekoeld. Om virussen effectief te bestrijden, moet het mondstuk dus direct over het oppervlak worden geleid. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een voldoende lange reinigingsduur en te kiezen voor een reinigingsduur van 30 seconden op één plaats met de maximale stoominstelling. De gebruikte microvezeldoek moeten vervolgens worden gewassen op een temperatuur van minstens 60 °C in een standaard wasprogramma (niet Eco).

Positieve bijwerkingen

Stoomreinigers hebben alleen elektriciteit en water nodig en kunnen vrijwel onbeperkt worden gebruikt, ongeacht de beschikbaarheid van ontsmettingsmiddelen. Omdat stoomreinigers niet met chemische reinigingsmiddelen werken, beschermt hun toepassing de gebruikers en hun ademhaling en zorgt zo voor een comfortabel ruimteklimaat. Potentieel allergische reacties door resten van reinigingsmiddelen worden ook voorkomen, bijv. voor kinderen die op de vloer spelen. Allergiepatiënten profiteren van het feit dat stoom het stof bindt en zo de verspreiding van allergenen vermindert.

 

Karcher_SG (1)

Waar komt het coronavirus vandaan?

Op 11 maart 2020 werd COVID-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot een pandemie uitgeroepen. De longziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. In tegenstelling tot een epidemie gebeurt een infectieziekte bij een pandemie niet enkel lokaal en kan het zich over de hele wereld verspreiden, zoals momenteel kan worden waargenomen. Een infectie met het corona-virus manifesteert zich door griepachtige symptomen zoals hoesten, koorts, rhinitis en vermoeidheid. Ademhalingsproblemen, nekklachten, hoofdpijn en pijnlijke ledematen, misselijkheid, diarree en koude rillingen zijn ook mogelijk.


Het beloop van de ziekte is individueel verschillend en varieert enorm. Symptoomloos verloop is mogelijk, evenals ernstige longontsteking met longfalen en overlijden. Onderzoekers gaan ervan uit dat de corona-ziekteverwekker SARS-CoV-2 van een wild dier werd overgedragen op een mens op een voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan (provincie Hubei). Welk dier het virus oorspronkelijk droeg, is echter nog niet duidelijk. Momenteel wordt aangenomen dat de ziekteverwekker eerst van vleermuizen op andere dieren is overgebracht voordat deze zich op mensen heeft verspreid - vermoedelijk door het eten van een dier dat als tussengastheer voor de SARS-CoV-2-ziekteverwekker diende en op de markt te koop werd aangeboden.


Trigger van infectieziekten

Infectieziekten kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, waaronder virussen, bacteriën of schimmels.

Virussen zoals het coronavirus SARS-CoV-2 zijn niet zichtbaar met het blote oog en zijn slechts ongeveer 20 tot 300 nanometer groot. Ze vallen dierlijke, plantaardige of menselijke cellen binnen en gebruiken deze levende cellen als zogenaamde gastheercellen. Zelfs als ze worden blootgesteld aan lucht, kunnen ze soms heel lang overleven en besmettelijk blijven. Er is echter een nieuwe gastheercel nodig om op lange termijn te overleven - als ze die niet vinden, gaan virussen vroeg of laat dood.

 

Niet alle virussen veroorzaken ziekten. Ons immuunsysteem reageert vaak snel en bestrijdt indringers onmiddellijk. Virussen beginnen zich in het lichaam te vermenigvuldigen zodra er een infectie is opgetreden. Medicijnen helpen beperkt tegen virussen en het is bewezen dat antibiotica niet werken tegen virale ziekten. Er zijn antivirale middelen die alleen helpen tegen bepaalde soorten virussen. Omdat virussen (bijvoorbeeld het influenzavirus) kunnen veranderen, kunnen ze gemakkelijker de afweer van het lichaam passeren. Een persoon wordt pas immuun als zijn lichaam de ziekteverwekker heeft aangepakt. Maar zelfs nadat een ziekte is overwonnen, is immuniteit niet altijd gegarandeerd. Virussen hebben geen eigen stofwisseling.

In vergelijking met virussen zijn bacteriën vele malen groter. Ze zijn ongeveer 0,1 tot 700 micrometer groot, eencellige organismen die zelfvoorzienend zijn. Ze hebben ook hun eigen genetisch materiaal en metabolisme. Bacteriën zijn overal - in de lucht, in water, in voedsel, enz. Net als virussen kunnen bacteriën heel lang, vaak weken, soms zelfs maanden, in de omgeving of in het lichaam zelf overleven. Ze zijn zeer flexibel en kunnen zich onder verschillende omstandigheden vermenigvuldigen. Slechts één procent van alle bacteriën veroorzaakt ziekten bij de mens. Vaak zijn bacteriën zelfs belangrijk voor de gezondheid. Ze leven bijvoorbeeld in de menselijke darm, op de huid of in de mondholte. Degenen die bacteriën willen elimineren, kunnen gebruik maken van hoge temperaturen (bijvoorbeeld in de vorm van stoom bij het reinigen) of chemische stoffen zoals alcohol, aldehyden of chloor. In het menselijk lichaam worden antibiotica vaak gebruikt als onderdeel van een behandeling. De bacteriën worden dan niet vermenigvuldigd of zelfs direct vernietigd.

Schimmels komen op een natuurlijke manier voor op de menselijke huid of in het lichaam. Er zijn slechts enkele soorten schimmels die ziekten veroorzaken bij de mens, waaronder huidschimmels, gisten of sommige schimmels. Deze schimmels komen vaak voor waar het vochtig is: in badkamers, inkepingen, op vochtige muren of in bloempotten. Voedingsmiddelen zoals brood, aardappelen of meel kunnen ook een voedingsbron vormen voor schimmels. Champignons zijn zelfs te vinden in gestoffeerde meubelen en beddengoed. De gistschimmel behoort tot onze natuurlijke huidflora. Ze leeft in de huidschilfers en voedt zich met dode weefseldeeltjes. Schimmels dringen alleen in het menselijk lichaam door als de natuurlijke huidbarrière is beschadigd of het immuunsysteem is verzwakt. Ziekten veroorzaakt door schimmels worden mycose genoemd. Meestal worden de huid, de nagels of de slijmvliezen aangetast. Slechts zelden worden interne organen zoals de longen aangetast door schimmels. Maar als dit gebeurt, kunnen ze grote schade aanrichten.


Hoe wordt het Coronavirus SARS-CoV-2 overgedragen?

 

Druppelinfectie:

Volgens de huidige kennis wordt de coronapathogeen SARS-CoV-2 voornamelijk overgedragen via de zogenaamde druppelinfectie. Dit houdt in dat mensen hoesten of niezen en de ziekteverwekkers in de lucht verspreiden. Andere mensen ademen deze ziekteverwekkers in en raken er in het ergste geval ook mee geïnfecteerd.

Indirecte infectie:

Indirecte overdracht van het virus is ook mogelijk. Mensen die eerder hebben gehoest of geniest, raken voorwerpen aan zoals deurklinken, mobiele telefoons, aanraakschermen of rugleuningen van stoelen. De virussen blijven aan de oppervlakte en bereiken van daaruit gezonde mensen.

Contactinfectie:

Virusziekten kunnen ook door contact worden verspreid. Zo kunnen zelfs de kleinste, besmette restsporen van menselijke ontlasting een gezond persoon bereiken via vuile handen. Infectie is ook mogelijk als de ziekteverwekker direct via de slijmvliezen van de ogen, keel en neus of de bovenste luchtwegen het lichaam binnenkomt, bijvoorbeeld via een kus. Het is nog niet duidelijk of SARS-CoV-2 zich door een contactinfectie kan verspreiden. Een van de meest effectieve maatregelen om een contactinfectie te voorkomen is het grondig wassen van de handen met standaard zeep.

Hand hygiene

Hoe kan je jezelf en anderen beschermen tegen besmetting?

Aangezien er geen vaccin is tegen het coronavirus, is het belangrijk om de volgende hygiënestappen te volgen – zowel in een privé omgeving als in het openbaar.

  • Vermijd het contact met je gezicht met ongewassen handen.
  • Was je handen grondig en gebruik zoveel mogelijk een desinfecterend middel tussentijds
  • Draag een mondmasker indien je je ziek voelt – zorg ervoor dat dit steeds correct past
  • Gebruik wegwerp zakdoeken en werp deze achteraf in een afsluitbare vuilnisbak
  • Vermijd contact met zieke personen
  • Observeer je eigen hoest- en niesgedrag: als je hoest of niest, hou tenminste 1 meter afstand van andere mensen. Nies of hoest in de plooi van je arm en draai weg van andere mensen.
  • Blijf thuis als je ademhalingssymptomen hebt of indien je je grieperig voelt als zelfs als je je ziek voelt
  • Ventileer kamers en gebruik een luchtreiniger
  • Maak gebruik van thuiswerk en vermijd zakentrips
  • Vermijd contact, in hoofdzaak met oudere of chronisch zieke personen
  • Het is aan te raden om 2 tot 2,5 meter afstand te houden van andere mensen, met name zeker zieke personen
  • Vermijd handenschudden en knuffels
  • Observeer je eigen hoest- en niesgedrag: als je hoest of niest, hou tenminste 1 meter afstand van andere mensen. Nies of hoest in de plooi van je arm en draai weg van andere mensen.
  • Reinig en desinfecteer regelmatig je meest gebruikte oppervlakten zoals, stuurwiel, deurhendels, mobiele telefoons
  • Vermijd het gebruik van openbaar vervoer
  • Ga niet naar grote evenementen
  • Ga niet winkelen tijdens de drukste periode, gebruik eventueel de pick-up en leverdiensten

Waarom is hygiëne zo belangrijk in tijden van Corona?

In een nette, goed onderhouden en grondig gereinigde omgeving, is het risico om besmettingen over te dragen meetbaar geminimaliseerd. Oppervlakten zijn dan niet langer een broeihaard voor bacteriën of virussen. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zullen de pathogene bacteriën geen kans maken.

Lees ook:

Schoonmaakmaatregelen voor netheid en hygiëne thuis en op openbare plaatsen.