Een wasplaats inrichten
Wasplaatsen voor eigen gebruik zijn onmisbaar voor autowerkplaatsen. Ze zijn nodig voor het onderhoud van voertuigen, voor het wassen van onderdelen en voor het reinigen van voertuigen van klanten. Tegelijkertijd moet de wasplaats milieuvriendelijk, veilig en efficiënt zijn. Dit kan alleen worden bereikt door een gedetailleerde en zorgvuldige planning - van de constructie tot de technische uitrusting.
Benodigdheden en uitrusting: uw eigen auto snel en veilig wassen
De ervaring leert dat wasstraten in werkplaatsen, wanneer zij eenmaal zijn ingericht, vrijwel dagelijks meerdere malen worden gebruikt door alle werknemers van de werkplaats. Goede wasresultaten hebben ook een direct effect op de kwaliteit van het werk in de werkplaats. Op deze manier levert een wasplaats in de werkplaats een wezenlijke bijdrage aan de tevredenheid van de klant, aan de klantenbinding en aan het aantrekken van nieuwe klanten.
Eisen en werking van autowasstraten in autogarages
Wie een nieuwe wasplaats voor een werkplaats wil inrichten, moet eerst zorgen voor de waterhuishoudings- en bouwvergunningen. De belangrijkste voorwaarde voor de exploitatie van een autowasplaats is de "lozingsvergunning" voor afvalwater dat bij het reinigen wordt geproduceerd, die bij de watermaatschappij moet worden aangevraagd. Bovendien moet een geldige bouw- en exploitatievergunning worden verkregen. In geval van renovatie van bestaande voertuigwasinstallaties of wasplaatsen hoeft alleen de desbetreffende instantie te worden geïnformeerd.
Voorwaarden voor de aanleg van de wasstraten
Wanneer de nodige vergunningen zijn verkregen, moeten bijzondere voorschriften betreffende de constructie van de wasplaats in acht worden genomen, b.v. de scheiding van waswater en regenwater. Er moet bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat bij onoverdekte wasplaatsen geen regen- of smeltwater van naburige terreinen in de wasplaats terechtkomt. Anders bestaat het gevaar dat de afvalscheidingssystemen worden overbelast. Dit betekent weer dat bij het ontwerp van de bodemplaat van de wasplaats moet worden gezorgd voor een voldoende afloop naar de afvoer. In geen geval mag waswater in de bodem buiten de wasplaats sijpelen. Het moet mogelijk zijn met voertuigen over de wasplaatsafvoer zelf te rijden. Voor het creëren van een vloeistofdichte en mechanisch spanningsbestendige bodemplaat is waterdicht beton (b.v. B 25/WU) of asfalt toegestaan zoals in de wegenbouw. Belangrijk: Bestaande wasplaatsen moeten regelmatig door middel van een visuele inspectie worden onderzocht op scheuren of andere beschadigingen. Indien de grondplaat beschadigd is, moet deze onmiddellijk volgens de professionele normen worden afgedicht.
Behandeling van afvalwater: bezinkput, lichte vloeistofafscheider, olieafscheider, enz.
Bovendien heeft elke wasplaats een bezinkput nodig, waarin de in het waswater meegevoerde zwevende stoffen kunnen bezinken. Een voorbezinkput voor de grove afscheiding van aanzienlijke hoeveelheden zwevende stoffen bevindt zich meestal stroomopwaarts van de bezinkput. Deze vermindert de vereiste reinigings- en verwijderingsinspanningen, zodat de extra kosten snel worden gecompenseerd. Er moet ook een afscheider voor lichte vloeistoffen voor oliën en brandstoffen aanwezig zijn, die voorzien moet zijn van een inspectie- of controleschacht voor de regelmatige controle van het afvalwater. De wasplaats vereist ook een coalescentieafscheider voor de behandeling van geëmulgeerde vloeistoffen.
Geluidsbescherming voor autowasstraten in garages
Tenslotte moet ook de plaatselijke geluidshinder als gevolg van de exploitatie van de wasplaats worden gecontroleerd. Eventuele overlast voor omwonenden kan echter gemakkelijk tot een minimum worden beperkt door geluidswerende installaties. Wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan, kan de reinigingstechniek zelf in overweging worden genomen.
Keuze van reinigingstechnologie voor wasstraten: stationair of mobiel?
Op wasplaatsen die niet worden gebruikt door klanten, worden meestal koud- en/of warmwaterhogedrukreinigers gebruikt. Hier kan worden gekozen tussen stationaire en mobiele machines.
Stationaire hogedrukreinigers
Indien al het personeel van de werkplaats toegang moet hebben tot de wasplaats, moet de wastechniek zo zijn ontworpen dat deze voor zichzelf spreekt, ten einde de mogelijkheid van bedieningsfouten uit te sluiten. Hier is een stationaire hogedrukreiniger de meer geschikte keuze in vergelijking met mobiele machines, vooral wanneer de vereiste ruimte beschikbaar is. Het voordeel is dat de machine kan worden geïnstalleerd in een technische ruimte die niet voor iedereen toegankelijk is. Daar kan de medewerker die verantwoordelijk is voor de wastechniek het type programma, de straaldruk, de dosering van de reinigingsmiddelen en de duur van de wastijd op de machine instellen. Deze verschillende vooraf ingestelde wasprogramma's kunnen worden geactiveerd via een aparte bedieningsterminal op de wasplaats. Arbeidsongevallen worden op deze manier vermeden, ongeacht hoeveel medewerkers de wasplaats gebruiken, en schade aan voertuigen en onderdelen van klanten door minder ervaren werkplaatspersoneel wordt voorkomen. Bovendien zijn stationaire hogedrukreinigers wegens de kortere insteltijden aan te bevelen wanneer de wasplaats meerdere uren per dag in gebruik is en een groot aantal voertuigen en onderdelen moet worden gereinigd.
Mobiele hogedrukreinigers
Als de wasplaats slechts af en toe wordt gebruikt, is voor kleinere werkplaatsen een mobiele koud- of warmwaterhogedrukreiniger voldoende voor het wassen van onderdelen of voertuigen. Afhankelijk van de beschikbare infrastructuur en de prestatie-eisen kunnen de hogedrukreinigers op elektriciteit of benzine of diesel werken. Hun voordeel is dat zij weinig ruimte in beslag nemen, aangezien een speciale techniekruimte niet nodig is. Mobiele machines brengen echter altijd langere insteltijden met zich mee. Bovendien bestaat er een zeker risico op ongevallen door rondslingerende elektriciteitsleidingen, waterslangen en hogedrukslangen.
Koud, warm, stoom
Voor de keuze van de geschikte reinigingstechniek rijst de vraag of de hogedrukreiniger onverwarmd is of moet worden uitgerust met een olie- of gasbrander of een elektrische boiler. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet worden gekeken naar de infrastructuur van de werkplaats - de elektriciteits-, gas- of olievoorziening - en het rendement daarvan. Indien gas of olie wordt gebruikt om het water te verwarmen, moet voor stationaire machines een aansluiting op een afvoerkanaal beschikbaar zijn. Indien ook een groot aantal motorwasbeurten moet worden uitgevoerd, moet een warmwaterhogedrukreiniger met een extra stoomtrap worden overwogen. Dergelijke machines mogen echter alleen door geschoold personeel worden gebruikt in verband met het risico van ongevallen. Koudwater hogedrukreinigers zijn daarentegen geschikt voor het wassen van de carrosserie van de auto. In de zomer koelen zij de hete delen van de carrosserie af, zodat het waswater niet verdampt en vastzittend vuil langer kan worden losgemaakt.
Reinigingsmiddelen
In het ideale geval kunnen de waterdruk en -temperatuur bij de lans of de hogedrukreiniger worden geregeld naar gelang van het soort vuil, zodat olie of vet vuil zeer gemakkelijk kan worden verwijderd door de temperatuur van het waswater te verhogen. Bij zeer hardnekkig vuil worden aanvullende reinigingsmiddelen gebruikt. Hiervoor bestaan universele of speciale reinigingsmiddelen. Het gebruik en de regeling daarvan moeten zo eenvoudig mogelijk zijn via de machine, om onjuiste of te hoge doseringen te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de reinigingsmiddelen geen invloed hebben op de werking van de lichtvloeistof- of coalescentieafscheider, bieden de fabrikanten van reinigingsapparatuur een training of uitgebreide instructie over het gebruik ervan aan. Het is van essentieel belang dat van deze aanbiedingen gebruik wordt gemaakt.
Ergonomie
Ongeacht of een stationaire of mobiele hogedrukreiniger wordt gebruikt, moet aandacht worden besteed aan de ergonomie van de gereedschappen en accessoires. Lichamelijk letsel door overmatige, voortdurende belasting kan zo op betrouwbare wijze worden voorkomen. Vermoeidheidsverschijnselen, die de kans op fouten en dus op letsel vergroten, worden eveneens vermeden.
Toebehoren
De keuze van de toebehoren hangt af van het geplande gebruik en het gewenste wasresultaat. Schuimlansen, roterende wasborstels of kniklansen voor het wassen van de onderkant of het dak zijn ideaal voor het reinigen van voertuigen. Nozzles met verschillende sproeihoeken worden daarentegen bij voorkeur gebruikt voor het wassen van onderdelen.